Creació de la Càtedra Timac AGRO - UdL
Descarregar PdfCàtedra Timac AGRO - UdL d'Agricultura de Precisió. Avançant per una agricultura més eficient i sostenible.
La Càtedra Timac AGRO - UdL d'Agricultura de Precisió va ser aprovada en Consell de Govern de la Universitat de Lleida el 20 de juny de 2024 (Acord núm. 203/2024). La creació de la càtedra respon a la finalitat formalitzar la col·laboració entre la Universitat de Lleida (UdL) i l'empresa Timac AGRO España, S.A. (Timac AGRO) per fomentar la formació i divulgació a Agricultura de Precisió, així com promoure la seva adopció a nivell comercial de manera efectiva.
Segons l'International Society of Precision Agriculture, l'Agricultura de Precisió (AP) és una estratègia de gestió que recull, processa i analitza dades temporals, espacials i individuals de plantes i animals i les combina amb altres informacions per donar suport a les decisions de maneig d'acord amb la variabilitat estimada, i així millorar l'eficiència en l'ús de recursos, la productivitat, la qualitat, la rendibilitat i la sostenibilitat de la producció agrícola (ISPA, 2024; www.ispag.org/about/definition).
Després de més de 25 anys des dels començaments de l'AP a Catalunya i Espanya, encara s'està lluny de considerar-se com una estratègia comunament adoptada per part de la majoria dels pagesos. Entre les raons que ho expliquen hi ha la manca de formació específica en l'ús de les tecnologies relacionades, però, sobretot, en la interpretació de la informació per a la presa de decisions adequada. D'altra banda, hi ha una necessitat clara de desenvolupar protocols d'interconnectivitat entre sensors, equips d'aplicació i tractors per facilitar les aplicacions d'insums a dosis variables, ja sigui en base a mapes o en temps real.
Així, el recorregut de l'AP com a estratègia de maneig per aconseguir una agricultura més eficient i sostenible encara és llarg, i només s'aconseguirà avançar en la seva adopció si es treballa conjuntament des del costat de la recerca i la formació (universitats, centres de recerca, empreses), amb les mateixes empreses subministradores d'insums i maquinària, les empreses de serveis, els distribuïdors i els agricultors.
En aquest sentit, la Universitat de Lleida, a través del Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió (GRAP) amb seu a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal, i de Veterinària (ETSEAFiV), treballa investigant l'AP aplicada en diferents tipus de cultius i sensors des de fa 25 anys, sent un dels grups pioners a Espanya amb reconeixement tant a nivell nacional com internacional. D'altra banda, l'empresa Timac AGRO, del grup Roullier, és una empresa líder del sector de la nutrició vegetal, nutrició animal, indústria agroalimentària i solucions industrials. Compta amb una àmplia experiència de col·laboració amb nombroses universitats i institucions científiques a tot el món i, en la seva preocupació per aconseguir una agricultura més eficient i sostenible, vol millorar la formació del sector, en general, i dels seus tècnics (presents i possibles futurs ) per fomentar l'adopció de l'AP com a estratègia de maneig agrícola. Per tant, la creació de la Càtedra pretén cobrir aquesta necessitat de col·laboració pel foment de l'adopció de l'Agricultura de Precisió com a estratègia de maneig en benefici de la major eficiència i sostenibilitat de l'agricultura.